Wednesday, 26 November 2008

USD 3.0 Superspeed - 5Gb/sec

Specificatiile versiunii 3 a standardului USB au fost aprobate si publicate in prima versiune oficiala.
Upgrade-ul, denumit 'Superspeed', aduce rate de transfer maxime de 5Gb pe secunda, adica de 10 ori mai rapid decat USB 2.0.
In plus, conectorul este compatibil cu versiunea curenta, ceea ce inseamna ca nu veti avea nevoie de cabluri separate pentru mp3 player-ul de acum si player-ul video de peste 2 ani :)

Primele controllere sunt asteptate pe piata anul viitor. Dispozitivele care sa beneficieze pe deplin de noile posibilitati probabil ca o sa apara dupa aproximativ un an.

Detalii despre noul standard, la usb.org

Thursday, 20 November 2008

Notebook de 12" cu touch screen - HP TouchSmart tx2z

De cum am vazut stirea, am zis ca vreau si eu unul. De ce? Sa ne uitam putin la caracteristici:
- procesor Turion X2 de 2.4 GHz
- Ecran de 12" 1200x800 multi-touch cu tehnologie LED
- pana la 8 GB de memorie
- ATI Radeon 3200 HD
- HDD pana la 400GB (e drept, doar 5400 rpm)
- Webcam integrat
- Wireless 802.11N, bluetooth, LAN

..si toate astea in aproximativ 2 Kg.
Am mai spus ca ecranul e pivotant ca la un tablet-PC ?

Mai multe detalii, poze si filmulete de prezentare, aici

Supercomputer pe birou - NVidia Tesla

NVidia a anuntat ieri lansarea unui 'supercomputer personal', bazat pe arhitectura CUDA.
In traducere, calculatorul contine, pe langa procesorul normal (un AMD multi-core) si o placa video standard, inca pana la 4 placi de coprocesare Tesla C1060.
Cum functioneaza? Configuratia standard (procesor, memorie, placa video) functioneaza exact ca un PC normal, iar placile Tesla (dotate fiecare cu 4GB de memorie on-board) sunt accesate in momentul in care este lansata o aplicatie care foloseste CUDA. Puterea de calcul oferita in acest mod este de cele pana la 960 de core-uri, conform celor de la NVidia, de aproximativ 250 de ori mai mare decat cea a unui PC normal.

Sunt convins ca in momentul de fata chiar s-ar gasi cativa gameri care sa dea 8-10,000 de dolari pe un asemenea sistem. Vestea proasta este insa ca deocamdata nu exista niciun joc de PC care sa poata beneficia de CUDA.
Vestea buna e ca exista domenii stiintifice care chiar pot beneficia de masiva putere de calcul adusa acum la indemana fiecaruia, o lista de programe CUDA fiind disponibila aici.

Monday, 10 November 2008

Iron man la varsta a treia

Se pare ca insularii cu ochi mijiti au luat in serios filmele cu cyborgi, de data asta fiind randul celor de la Honda sa anunte un dispozitiv care preia din sarcinile muschilor si scheletului uman. Mecanismul aduce vag cu un scaun de bar cu doua picioare si e destinat sa ajute persoanele cu mobilitate redusa sa urce si sa coboare scarile sau sa mearga.
Ce e insa mai interesant este ca dispozitivele de acest gen sunt din ce in ce mai 'user-friendly' si ca incep sa aiba o reala valoare pentru persoanele carora le sunt destinate. Adica, in sfarsit, tehnologia lucreaza pentru noi. La propriu :)

Mai multe detalii si imagini pe site-ul de news al Honda

Monday, 3 November 2008

Intel Core i7 - cu 25% mai rapid decat Core 2

Din nou - schimbare de generatii la Intel. Noile procesoare Core i7 'trag' dupa ele o intreaga platforma: un nou chipset (X58), un nou socket (1366) si memorie DDR3.
Masuratorile initiale arata ca, la aceeasi frecventa, noile procesoare sunt cu aproximativ 25% mai rapide decat actuala generatie Core 2. Diferentele de arhitectura sunt de asemenea importante : 4 core-uri distincte, reintroducerea hyperthreading-ului, 8 MB de cache nivel 3 si un minor update al setului de instructiuni pentru lucrul in virgula mobila: SSE 4.2. Mutarea controller-ului de memorie pe procesor inseamna ca Core i7 poate rula cu memorie DDR3 pana la DDR3-1600 in mod single, dual sau tri-canal. In termeni de performanta, asta inseamna o latenta injumatatita fata de Core 2 si o latime de banda mai mult decat dubla.

Vestile proaste sunt limitarea puterii absorbite de procesor pentru 'protectia' lui (de fapt o masura anti-overclocking) si pretul excesiv de mare al placilor de baza disponibile. Deci probabil ca i7 o sa devina o alternativa viabila pentru mainstream in aproximativ 6 luni - 1 an, cand o sa scada pretul memoriei DDR3 si o sa apara si noile chipset-uri low-end pe care sa functioneze procesoarele.